Γενικώς πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση της αντλίας από εσάς ακόμα κι αν το επιτρέπει ο πρατηριούχος. Παρατηρείτε πάντα τον υπάλληλο κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού αλλά και τις ενδείξεις της αντλίας για να αποφευχθεί το λάθος στο καύσιμο αλλά και ποσοτικά “λάθη” της αντλίας.

Αμόλυβδη βενζίνη αντί για super βενζίνη

Αν βάλετε στο ρεζερβουάρ αμόλυβδη βενζίνη αντί για σούπερ, δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά καλό είναι αν συνειδητοποιήσετε το λάθος κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού να σταματήσετε και συνεχίσετε με super. Αν ήδη έχετε γεμίσει το ρεζερβουάρ με αμόλυβδη, μόλις καταναλώσετε το 1/4 ξαναγεμίστε με super. Συνεχίστε την ίδια ενέργεια μέχρι να έχετε καταναλώσει περίπου ένα ρεζερβουάρ.

Super βενζίνη αντί για αμόλυβδη βενζίνη

Αν ανεφοδιαστείτε με σούπερ αντί για αμόλυβδη, μην ανησυχείτε αφού οι νέες super βενζίνες δεν περιέχουν μόλυβδο που καταστρέφει τον αισθητήρα “λ” του καταλύτη. Και σε αυτή την περίπτωση αν συνειδητοποιήσετε το λάθος κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού σταματήστε και συνεχίστε με αμόλυβδη. Αν ήδη έχετε γεμίσει το ρεζερβουάρ με super, μόλις καταναλώσετε το 1/4 ξαναγεμίστε με αμόλυβδη. Κάντε το ίδιο μέχρι να έχετε καταναλώσει περίπου ένα ρεζερβουάρ.

Πετρέλαιο κίνησης αντί για βενζίνη

Στην περίπτωση που βάλατε πετρέλαιο κίνησης αντί για βενζίνη, έχετε διαπράξει ένα μεγάλο λάθος. Μην εκκινήσετε τη μηχανή. Πρέπει πρώτα να καθαριστούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (ρεζερβουάρ, φίλτρο βενζίνης κ.ά.). Καλέστε άμεσα βοήθεια και πηγαίνετε στο συνεργείο.

Βενζίνη αντί για πετρέλαιο κίνησης

Αν αντί για πετρέλαιο κίνησης ανεφοδιαστείτε με μικρή ποσότητα βενζίνης, πρόβλημα ουδέν, απλώς σταματήστε και συνεχίστε με πετρέλαιο κίνησης. Αν όμως έχετε γεμίσει με βενζίνη, μην βάλετε εμπρός τον κινητήρα καθώς και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να καθαριστούν τα εμπλεκόμενα μέρη.

 

Προσοχή!

Τα καταλυτικά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν αμόλυβδη έχουν μικρότερο στόμιο ρεζερβουάρ και είναι σχεδόν αδύνατο να χωρέσει το στόμιο της αντλίας του πετρελαίου κίνησης ή της super, αφού είναι μεγαλύτερο. Βέβαια αν το αυτοκίνητο κινείται με super, η αντλία πετρελαίου κίνησης ή αμόλυβδης μπορεί να χωρέσει στο στόμιο του ρεζερβουάρ. Το χρώμα της αμόλυβδης είναι ανοιχτό πράσινο, της super κόκκινο ενώ του πετρελαίου κίνησης σκούρο καφέ.

 

Πηγή: <a href=”http://autotriti.gr/data/magazine/viewthema/30597.asp” target=”_blank”>Autotriti.gr